Wat is een 2 jaarlijkse apk keuring en waarom heb je het nodig?
Als je een auto hebt, wil je natuurlijk dat deze veilig en milieuvriendelijk is. Daarom moet je je auto regelmatig laten controleren door een erkende keurmeester. Dit heet een algemene periodieke keuring (apk). In Nederland is de apk wettelijk verplicht voor alle voertuigen die ouder zijn dan vier jaar. Afhankelijk van het type en de leeftijd van je auto moet je deze om de twee of vier jaar laten keuren.
Een apk keuring is geen garantie dat je auto het hele jaar door goed blijft rijden. Het is slechts een momentopname die de technische staat van je auto op dat moment beoordeelt. Je moet dus ook regel matig onderhoud laten uitvoeren door een vakman. Zo voorkom je onnodige reparaties en kosten in de toekomst.
2 jaarlijkse apk keuring
Een apk keuring is niet alleen goed voor je auto, maar ook voor jezelf en je medeweggebruikers. Je verkleint de kans op pech, ongelukken en boetes. Bovendien draag je bij aan een beter milieu door de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen.
Wat houdt een apk keuring in?
Een apk keuring is een uitgebreide controle van de belangrijkste onderdelen van je auto. De keurmeester kijkt naar de volgende aspecten:
Verkeersveiligheid: remmen, banden, stuurinrichting, verlichting, carrosserie, wielophanging, schokdempers, ruiten, spiegels, claxon, gordels en airbags.
Milieu: uitlaatgassen, brandstofverbruik en geluidsniveau.
Registratie: kentekenbewijs, voertuigidentificatienummer en kilometerstand.
De keurmeester gebruikt speciale apparatuur om de verschillende onderdelen te testen. Hij noteert de resultaten op een keuringsrapport. Hierop staat of je auto is goedgekeurd of afgekeurd, en of er eventuele reparatieadviespunten zijn. Je krijgt ook een sticker op je kentekenplaat met de vervaldatum van de apk.
Hoe bereid je je auto voor op een apk keuring?
Je wilt natuurlijk dat je auto zo goed mogelijk door de apk keuring komt. Daarom is het verstandig om je auto voor te bereiden op de keuring. Hier zijn een paar tips:
Controleer zelf de basispunten
Je kunt zelf al een aantal punten controleren die vaak tot afkeur leiden. Dit zijn:
Verlichting
Zorg dat alle lampen werken en goed afgesteld zijn. Denk aan de koplampen, achterlichten, remlichten, richtingaanwijzers, mistlampen en kentekenplaatverlichting. Vervang eventuele defecte lampen of zekeringen.
Banden
Controleer de bandenspanning en het profiel van je banden. De minimale profieldiepte is 1,6 mm, maar voor meer grip en veiligheid wordt 2 mm of meer aangeraden. Let ook op eventuele beschadigingen of scheuren in de banden. Vergeet ook niet om je reservewiel te controleren.
Ruitenwissers en ruitensproeier
Zorg dat je ruitenwissers goed schoonmaken en geen strepen achterlaten. Vervang versleten of beschadigde ruitenwissers. Vul ook je ruitensproeiervloeistof bij en controleer of de sproeiers goed werken.
2 jaarlijkse apk keuring kosten
2 jaarlijkse apk keuring verplicht
2 jaarlijkse apk keuring diesel
2 jaarlijkse apk keuring benzine
2 jaarlijkse apk keuring elektrisch
2 jaarlijkse apk keuring hybride
2 jaarlijkse apk keuring oldtimer
2 jaarlijkse apk keuring aanbieding
2 jaarlijkse apk keuring afspraak maken
2 jaarlijkse apk keuring uitstellen
2 jaarlijkse apk keuring boete
2 jaarlijkse apk keuring vervaldatum
2 jaarlijkse apk keuring verlengen
2 jaarlijkse apk keuring overslaan
2 jaarlijkse apk keuring schorsen
2 jaarlijkse apk keuring opzeggen
2 jaarlijkse apk keuring opschorten
2 jaarlijkse apk keuring annuleren
2 jaarlijkse apk keuring wijzigen
2 jaarlijkse apk keuring vergeten
2 jaarlijkse apk keuring herinnering
2 jaarlijkse apk keuring checklist
2 jaarlijkse apk keuring eisen
2 jaarlijkse apk keuring regels
2 jaarlijkse apk keuring voorwaarden
2 jaarlijkse apk keuring voordelen
2 jaarlijkse apk keuring nadelen
2 jaarlijkse apk keuring ervaringen
2 jaarlijkse apk keuring tips
2 jaarlijkse apk keuring advies
2 jaarlijkse apk keuring vergelijken
2 jaarlijkse apk keuring kiezen
2 jaarlijkse apk keuring beoordelen
2 jaarlijkse apk keuring recensies
2 jaarlijkse apk keuring reviews
2 jaarlijkse apk keuring klachten
2 jaarlijkse apk keuring vragen
2 jaarlijkse apk keuring antwoorden
2 jaarlijkse apk keuring informatie
2 jaarlijkse apk keuring uitleg
2 jaarlijkse apk keuring betekenis
2 jaarlijkse apk keuring definitie
2 jaarlijkse apk keuring uitzonderingen
2 jaarlijkse apk keuring vrijstellingen
2 jaarlijkse apk keuring bijtellingen
2 jaarlijkse apk keuring subsidieën
Deuren
Controleer of alle deuren goed openen en sluiten. Smeer eventueel de scharnieren en sloten. Zorg ook dat de portieren niet roestig of beschadigd zijn.
Brandstofdop
Zorg dat je brandstofdop goed afsluit en geen lekkage veroorzaakt. Vervang een defecte of ontbrekende brandstofdop.
Spiegels
Zorg dat je spiegels heel en schoon zijn. Stel ze zo af dat je goed zicht hebt op het verkeer achter en naast je.
Waarschuwingslampjes
Controleer of er geen waarschuwingslampjes branden op je dashboard. Dit kan wijzen op een storing of defect in je auto. Laat dit zo snel mogelijk nakijken door een monteur.
Laat je auto tijdig onderhouden
Naast het zelf controleren van de basispunten, is het ook belangrijk om je auto regelmatig te laten onderhouden door een vakman. Een onderhoudsbeurt is een goede manier om je auto in topconditie te houden. Een vakman kan je auto grondig inspecteren en eventuele gebreken of slijtage opsporen en verhelpen. Zo voorkom je dat je auto wordt afgekeurd bij de apk keuring of dat je onverwacht voor hoge reparatiekosten komt te staan.
Je kunt zelf kiezen wanneer en waar je je auto laat onderhouden. Het is wel verstandig om je te houden aan het onderhoudsschema dat de fabrikant van je auto heeft opgesteld. Dit schema vind je meestal in het instructieboekje van je auto. Het schema geeft aan hoe vaak en na hoeveel kilometer je auto een onderhoudsbeurt nodig heeft. Dit kan verschillen per merk, model en type auto.
Bij een onderhoudsbeurt van autos controleren wij luchtfilters, koelslangen, brandstofleidingen, lampen, olie, waterpomp en eventuele v-snaren of kettingen rondom de motor. Afhankelijk van het soort onderhoudsbeurt kan dit meer of minder uitgebreid zijn. Er zijn namelijk verschillende soorten onderhoudsbeurten, zoals een kleine beurt, een grote beurt, een longlife beurt of een seizoensbeurt. Je kunt hier meer over lezen op de website van de ANWB.
Kies een betrouwbare garage of keuringsstation
Je wilt natuurlijk dat je auto goed en eerlijk wordt gekeurd en onderhouden. Daarom is het belangrijk om een betrouwbare garage of keuringsstation te kiezen. Je kunt hiervoor letten op de volgende punten:
Kies een garage of keuringsstation die is aangesloten bij een erkende brancheorganisatie, zoals BOVAG, RDW of Stichting Keurmerk APK. Zo weet je zeker dat ze voldoen aan de kwaliteits- en veiligheidseisen.
Vergelijk de prijzen en voorwaarden van verschillende garages of keuringsstations. Vraag altijd vooraf een offerte aan en controleer of deze overeenkomt met de uiteindelijke rekening. Let ook op eventuele extra kosten, zoals voorrijkosten, milieutoeslag of afmeldkosten.
Lees de reviews en ervaringen van andere klanten. Zo krijg je een indruk van de service, klantvriendelijkheid en deskundigheid van de garage of keuringsstation. Je kunt hiervoor gebruikmaken van online platforms, zoals Radar, Kieskeurig of Klantenvertellen.
Vraag om garantie op de uitgevoerde werkzaamheden en onderdelen. Zo ben je verzekerd van een goede afhandeling als er iets misgaat of als je niet tevreden bent met het resultaat.
Wat gebeurt er na een apk keuring?
Na een apk keuring zijn er drie mogelijke uitkomsten: je auto wordt goedgekeurd, je auto wordt afgekeurd of je auto krijgt reparatieadviespunten. Hieronder leggen we uit wat dit betekent en wat je moet doen.
Je auto wordt goedgekeurd
Als je auto wordt goedgekeurd, betekent dit dat je auto voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van verkeersveiligheid en milieu. Je krijgt dan een keuringsrapport waarop staat dat je auto is goedgekeurd en tot wanneer de apk geldig is. Je krijgt ook een sticker op je kentekenplaat met de vervaldatum van de apk.
Je hoeft verder niets te doen, behalve je auto goed te blijven onderhouden en op tijd weer naar de volgende apk keuring te gaan. De RDW houdt bij wanneer je apk vervalt en stuurt je hierover een herinneringsbrief.
Je auto wordt afgekeurd
Als je auto wordt afgekeurd, betekent dit dat je auto niet voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van verkeersveiligheid en milieu. Je krijgt dan een keuringsrapport waarop staat dat je auto is afgekeurd en welke gebreken er zijn geconstateerd. Je krijgt ook een afkeuringssticker op je kentekenplaat.
Je mag dan niet meer met je auto de weg op, tenzij je naar een garage of keuringsstation gaat om je auto te laten repareren of herkeuren. Je moet dit zo snel mogelijk doen, want anders riskeer je een boete van de RDW of de politie. Je hebt hiervoor de volgende mogelijkheden:
Reparatieadviespunten
Soms krijg je naast de afkeurpunten ook reparatieadviespunten. Dit zijn punten die nog niet tot afkeur leiden, maar wel binnenkort gerepareerd moeten worden. Je kunt deze punten het beste meteen laten repareren, zodat je voorkomt dat je auto bij de volgende apk keuring alsnog wordt afgekeurd. Je kunt ook wachten tot de volgende apk keuring, maar dan moet je wel rekening houden met de veiligheid en het milieu.
Herkeuring binnen termijn
Als je je auto binnen een bepaalde termijn laat herkeuren, hoef je niet opnieuw te betalen voor de apk keuring. De termijn hangt af van de leeftijd en het type van je auto. Voor auto's die om de twee jaar gekeurd moeten worden, is de termijn twee maanden. Voor auto's die om de vier jaar gekeurd moeten worden, is de termijn één maand. Je moet wel aan de volgende voorwaarden voldoen:
Je laat je auto herkeuren bij hetzelfde keuringsstation als waar je auto is afgekeurd.
Je laat alle afkeurpunten repareren voordat je je auto laat herkeuren.
Je bewaart het originele keuringsrapport en neemt dit mee naar de herkeuring.
Je rijdt niet met je auto, behalve naar de garage of het keuringsstation.
Boete voor verlopen apk
Als je niet binnen de termijn je auto laat herkeuren, of als je met een afgekeurde auto rijdt, kun je een boete krijgen van de RDW of de politie. De hoogte van de boete hangt af van het soort voertuig en hoe lang de apk is verlopen. Voor personenauto's en lichte bedrijfswagens is de boete in 2023 160. Als je binnen twee jaar twee keer wordt betrapt met een verlopen apk, kan de boete verdubbeld worden. Bovendien kan je auto in beslag worden genomen of geschorst worden.
Conclusie
Een 2 jaarlijkse apk keuring is een verplichte controle van je auto om te zorgen dat deze veilig en milieuvriendelijk is. Het is belangrijk om je auto op tijd te laten keuren en onderhouden, zodat je voorkomt dat je auto wordt afgekeurd of dat je een boete krijgt. Je kunt zelf ook een aantal punten controleren voordat je naar de apk keuring gaat, zoals de verlichting, banden, ruitenwissers en waarschuwingslampjes. Zo vergroot je de kans dat je auto wordt goedgekeurd en bespaar je tijd en geld.
FAQs
Hoe weet ik wanneer mijn apk vervalt?
Je kunt dit opzoeken op de website van de RDW door je kenteken in te vullen. Je krijgt dan te zien wanneer je apk vervalt en of er nog andere gegevens bekend zijn over je auto. Je kunt ook een gratis herinnering aanvragen via e-mail of sms.
Kan ik mijn apk combineren met een onderhoudsbeurt?
Ja, dat kan. Veel garages en keuringsstations bieden deze mogelijkheid aan. Dit kan voordelig zijn, omdat je dan maar één keer naar de garage hoeft te gaan en soms korting krijgt op de apk keuring of de onderh beurt. Je moet wel opletten dat de garage of het keuringsstation erkend is door de RDW en dat je een geldig keuringsrapport krijgt.
Wat moet ik meenemen naar de apk keuring?
Je moet in ieder geval je kentekenbewijs of kentekencard meenemen naar de apk keuring. Dit is het bewijs dat je de eigenaar bent van de auto en dat je de juiste gegevens hebt. Als je een kentekencard hebt, moet je ook je tenaamstellingscode meenemen. Dit is een code van negen cijfers die je nodig hebt om je auto over te schrijven of te schorsen.
Wat als ik het niet eens ben met de uitslag van de apk keuring?
Als je het niet eens bent met de uitslag van de apk keuring, kun je een herkeuring aanvragen bij een andere garage of keuringsstation. Je moet dit wel binnen twee weken na de eerste keuring doen en je moet het originele keuringsrapport kunnen laten zien. Je moet ook opnieuw betalen voor de herkeuring. Als de uitslag van de herkeuring anders is dan die van de eerste keuring, kun je een klacht indienen bij de RDW. De RDW kan dan een steekproef uitvoeren om te controleren wie er gelijk heeft.
Kan ik mijn apk vervroegen?
Ja, dat kan. Je kunt je auto tot twee maanden voor de vervaldatum van de apk laten keuren. De nieuwe vervaldatum wordt dan gebaseerd op de oude vervaldatum, plus de geldigheidsduur van de apk. Zo kun je voorkomen dat je twee keer in één jaar naar de apk keuring moet gaan, of dat je vergeet om je auto op tijd te laten keuren.
44f88ac181
Comments